Placek marchewkowy z pomarańczowym lukrem

Witam w chłodny piątkowy wieczór 😊 Jesień na całego więc i jesienna propozycja. Pulchne, leciutkie i pyszne ciasto marchewkowe. Robiłam też inne ciasta marchewkowe, ale to najbardziej przypadło mi do gustu i mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. Lukier i skórka pomarańczowa cudownie dopełniają całości, po prostu idealnie pasują do marchewki. Robi się szybciutko i prosto. Należy uważać, żeby go nie przepiec, bo będzie suche. Na chłodne wieczory do kawki czy herbatki jak znalazł 😊Przepis dostałam od córki.

DSC_0012

Składniki:

  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru (można dać trochę mniej)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 marchewki (0k. 0,5 kg)
  • szczypta soli

Lukier:

  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 0,5 – 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

Obrane marchewki zetrzeć na drobnych oczkach – ja użyłam robota.

DSC_0979Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąki,  proszek i sodę przesiać, dodać cynamon i sól i wszystko wymieszać.

DSC_0980Do masy jajecznej wlewać masło i cały czas mieszać. Dodawać składniki suche. Miksować aż składniki się połączą. Blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i posypać bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.

DSC_0982Piec 45 min. w 180 st.

DSC_0983Cukier puder wymieszać z sokiem – ja robiłam to w moździerzu.

DSC_0986Zetrzeć skórkę z pomarańczy.

DSC_0984Po przestudzeniu zrobić na cieście wzory z lukru i posypać startą skórką pomarańczową.

DSC_0987

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge