Pizza na biszkopcie? Dlaczego nie ;)

To taka odmiana pizzy na cieście biszkoptowym.  Robi się trochę  prościej i szybciej niż prawdziwą pizzę, bo ciasto wyrabia mikser. Co do składników to mamy tu dużą dowolność. Albo robimy przegląd lodówki, albo dodajemy to co lubimy, a jedno i drugie to czasem bywa to samo. Możemy zrobić wersję wegetariańską z samymi warzywami i np. jajkiem czy tuńczykiem, albo dodać, salami, kurczaka, szynkę…itd. Ja dodałam, to co znalazłam w domu 😉 Jest miękka i puszysta, ale cienka tak, jak prawdziwa pizza.

DSC_0416

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

Składniki na górę:

  • 4 łyżki marchewki z groszkiem (dałam z mieszanki mrożonej)
  • ½ średnie wielkości cebuli (może być czerwona)
  • 4 małe pieczarki
  • 4 plastry szynki konserwowej
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • łyżka kukurydzy z puszki
  • 5 cm małej cukinii (ze skórką)
  • spora szczypta soli i czarnego pieprzu
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 łyżka oliwy do podsmażenia

Ponadto:

  • blaszka o wymiarach 25 x 40 (wtedy ciasto będzie miało odpowiednią grubość)
  • tłuszcz i bułka tarta do posmarowania blachy

Sposób przygotowania farszu:

Na patelni, na odrobinie oleju podsmażyć boczek, szynkę i cebulkę pokrojone w kostkę. Dodać do tego pieczarki  pokrojone w ćwiećplasterki oraz marchewkę z groszkiem.  Przyprawić. Osobno podsmażyć cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki Gdy wszystko przestygnie, dodać kukurydzę i bułkę tartą.

DSC_0409

DSC_0410

Sposób przygotowania ciasta:

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić mikserem  pianę, dodając w międzyczasie sól. Do piany dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i pieprz, wszystko wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na blachę.

DSC_0412

Farsz wyłożyć na ciasto i piec w termo obiegu, w 180 st. przez pół godziny.

DSC_0413

Pizzę podawać ciepłą, z keczupem lub sosem czosnkowym. Zimna też nie jest zła 😉

DSC_0415

DSC_0418

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge