Pikantny sos paprykowo – pomidorowy… rewelka ;)

Ten sos robię już od wielu lat i  szybko znika ze spiżarni. Jest rewelacyjny w smaku i można go bardzo różnorodnie wykorzystać tj. posmarować wędlinę lub ser na kanapce, dodać do sosu, użyć jako sosu do makaronu, „robi” też za keczup do kiełbaski 😉 Także warto włożyć trochę pracy i osiągnąć taki efekt.

dsc_0613

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki
  • 30 dag papryki ostrej czerwonej
  • 2 główki czosnku
  • 0,5 kg cukru
  • 1 ¼ szklanki oleju (dałam rzepakowy)
  • 5 łyżek soli
  • 3 małe słoiczki przecieru pomidorowego (gotowego lub ze spiżarni)
  • 1 ¼ szklanki octu spirytusowego 10%

dsc_0602

Sposób przygotowania:

Papryki pozbawić gniazd nasiennych,  czosnek obrać i zmielić wszystko w maszynce do mięsa na drobnym sicie.

dsc_0604Do garnka wlać olej, wsypać cukier i sól, rozgrzać i dodać pulpę paprykową. Wszystko gotować 20 min., oczywiście od czasu do czasu mieszając. Dodać  7 liści laurowych i ocet- gotować jeszcze ok. 5 min. Wkładać do słoiczków gorący. Pasteryzować.

dsc_0611

dsc_0612

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge