Piersi kurczaka marynowane w maślance, panierowane krakersami

Przepis ten podpatrzyłam u Nigelli. Trochę go zmodyfikowałam, wzbogaciłam panierkę tzn. oprócz krakersów dodałam chipsy o różnych smakach. Ponadto przyprawiam piersi solą i pieprzem. Danie jest efektowne i bardzo ciekawe w smaku. Nadaje się na przyjęcia i na obiady. Przygotowanie nie jest ani trochę skomplikowane ;).

Piersi z kurczaka w krakersach

Składniki:

  •  4 piersi kurczaka
  •  pieprz czarny, sól
  •  0,5 l maślanki lub kefiru
  •  paczka krakersów słonych (paprykowych, cebulowych, ziołowych), chipsy pomidorowe w kształcie frytek, chipsy o smaku ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Piersi lekko rozbić, pokroić na nieduże podłużne kawałki, przyprawić, włożyć do pojemnika lub do woreczka, zalać maślanką, odstawić na kilka godzin, Wyłożyć na sito, żeby obciekły. Krakersy i chipsy pokruszyć. Piersi obtaczać w pokruszonych krakersach i chipsach, ułożyć na blaszce, piec 15-20 min., w 220o. Smacznegooo !

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge