Pierogi pieczone z kaszą gryczaną, twarogiem i kiełbasą chorizo

Dobry wieczór:) Praca pochłania dużo czasu i obowiązki popołudniowe też nie są małe..więc czasem jest tak, że zmęczenie nie pozwala na to co lubię – czyli moje przepisy. Ale dziś, mimo, że oczka się trochę zamykają, muszę Wam przekazać fajny przepisik 😉  Przepis na ciasto gdzieś podejrzałam w jakiejś gazecie, a farsz sobie wymyśliłam i….wyszedł ciekawy. Wbrew pozorom potrawa nie jest aż tak bardzo czasochłonna i skomplikowana jakby się mogło wydawać, a efekt ciekawy. Więc..chyba warto spróbować.

DSC_0656

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki + mąka na podsypywanie
  • ½ łyżeczki drożdży suchych
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 1 jajko do ciasta
  • 1 jajko do posmarowania pierogów
  • 1 łyżeczka oleju (dałam rzepakowy)
  • szczypta soli

 Składniki na farsz:

  • 1 średnia cebula biała
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1 woreczek kaszy gryczanej białej
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 10 cm kiełbasy chorizo
  • ½ łyżeczki jarzynki
  • olej do smażenia

DSC_0648

Sposób przygotowania farszu:

Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (zazwyczaj jest to 20 min). Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na oleju aż będą rumiane. Zdjąć z patelni cebulę i na tym samym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo. Wszystkie składniki wrzucić do miski i doprawić jarzynką. Nie dodaję innych przypraw, bo kiełbasa chorizo jest pikantna i cały swój smak po usmażeniu oddaje do farszu – i właśnie o to mi chodziło.

DSC_0650

Sposób przygotowania ciasta:

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Do miski z mąką dodać wodę z drożdżami, olej, jajko i sól. Ciasto wyrabiać rękoma, dodając gorącą wodę. Ciasto ma być sprężyste i niezbyt twarde. Ciasto wałkować partiami, na grubość 5 milimetrów. Wycinać kółka szklanką (ja wycinałam foremką do ciasta, bo miała ostre brzegi i było mi tak wygodnie). Na kółko ciasta kłaść łyżeczkę farszu ( najlepiej zrobić rękoma kulkę i lekko ją spłaszczyć). Drugim kółkiem przykryć i zlepić brzegi.

DSC_0651

Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st, w termoobiegu, przez 25 min. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu.

DSC_0654

DSC_0657

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge