Pieczone filety z makreli z pastą, czosnkiem… smakowite :)

Zajrzałam do lodówki, a tu rybka samotnie sobie leży. Więc się nią zaopiekowałam, bo ja rybki bardzo lubię… no i zdrowe są. Dokładniej to były filety z makreli. No to pomyślałam i wymyśliłam co nieco. I wyszło pyszniutkie, dlatego szybciutko muszę się z Wami tym pomysłem podzielić. Pasta pomidorowa, którą troszkę posypałam cukrem trzcinowym, po upieczeniu uzyskała lekko karmelowy smak. A do tego czosnek i pieprz ziołowy na rybie to wszystko cudnie się zgrało.  Gorąco zatem zachęcam 🙂

dsc_0849

Składniki:

  • 400 g świeżych filetów z makreli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka gęstej pasty pomidorowej
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 4 spore ząbki czosnku

dsc_0844

Sposób przygotowania:

Filety przyprawić solą i pieprzem, posmarować pastą pomidorową. Na pastę posypać cukier i poukładać płatki czosnku.

dsc_0845Zapiekać przez 20-15 minut w termoobiegu, w 180 st.  Potrawa nadaje się na obiad i kolację, z frytkami lub grzankami. A bez frytek i grzanek jest dietetyczna i zdrowa 🙂

dsc_0846

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge