Pieczeń indycza z cieciorką

Ta propozycja to dietetyczna, smaczna pieczeń. Można ją podać i do obiadu i pokroić na kanapkę.  Dodatek cieciorki podnosi jej wartości odżywcze i wizualne – po przekrojeniu. Można podawać z sosem czosnkowym na jogurcie lub delikatnym sosem pomidorowym. Robota – to prostota, więc warto  dodać ten przepis do swojej diety.

DSC_0027

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa indyczego, mielonego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cieciorki ( gotowej ze słoika czy puszki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka koperku

DSC_0017

Sposób przygotowania:

Do miski włożyć mięso, dodać jajko i przyprawy, i dobrze wymieszać rękoma. Na koniec wrzucić odsączoną cieciorkę i lekko wymieszać łyżką, żeby nie zgnieść kuleczek cieciorki. Niedużą foremkę (ja użyłam ceramicznej) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Do naczynia wyłożyć masę mięsną, wygładzić.

DSC_0021Piec w 180 st. przez 30 – 40 minut. Jeść na ciepło jako składnik obiadu lub na zimno na kanapkę.

DSC_0028

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge