Penne z boczniakami, czerwoną cebulą, orzeszkami…

Dzień Doberek 😊 Nie mogą się ode mnie odczepić ostatnio makarony. Uwielbiam włoskie jedzenie za ten smak z minimalizmu, za tą wyrazistość składników i wreszcie za prostotę. Dziś kolejny kształt czyli penne i kolejne dodatki dające ciekawy końcowy efekt. Grzybki troszkę przypominają tu flaczki – takie zwykłe polskie flaczki. Delikatność i specyficzny smak czerwonej cebuli oraz aromat pietruszki, pieprzu czarnego i chrupiące orzeszki to wszystko sprawia, że warto spróbować 😊

DSC_0872

Składniki:

  • 100 g makaronu penne ( z mąki durum)
  • 250 g boczniaka (kupiłam ostrygowatego)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 3-4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1-2 łyżki magii (opcjonalnie)

DSC_0858

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente, odcedzić. Boczniaki pokroić w cienkie paseczki, a cebule w piórka.

DSC_0860Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę, chwilę poddusić i dodać boczniaki. Smażyć aż grzyby trochę zmiękną. Gdy są to duże okazy, to dobrze jest na chwilę zalać na patelni wodą i podusić. Gdy woda odparuje dodać śmietankę i na koniec  uprażone na suchej patelni orzeszki i pokrojoną drobno pietruszkę. Ja dałam magii, bo ona podnosi smak grzyba.

DSC_0867

DSC_0871

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge