Pavlova :)

Dziś proponuję  Pavlovą. Już jakiś czas temu myślałam o tej bezie, ale moją realizację przyspieszyła prośba mojej kuzynki. I to, Ewa, zwłaszcza dla Ciebie dzisiejszy przepis😉 Troszkę o historii – nazwa pochodzi od nazwiska słynnej rosyjskiej tancerki, primabaleleriny – Anny Pavlovej. Jak mówi legenda, tort ten został przygotowany z wdzięczności dla tancerki za jej koncerty w Nowej Zelandii. Podobno został baletnicy podarowany przez szefa kuchni hotelu Wellington w 1926 r. Ale są również inne historie tego tortu 😉 Jeśli chodzi o wrażenia to jest to górna półka wypieków. Krucha na zewnątrz, a miękka w środku beza łączy się z pulchną i aksamitną śmietanką, którą przełamuje smak świeżych owoców. Różne konsystencje, rożne smaki, różny stopień przetworzenia powoduje tak niesamowity efekt. Kontrast barw jest przyjemny dla oka, a delikatność i zarazem kruchość dopełnia dzieła. Ps. Znów duża zasługa mojej córci 😊

DSC_0894

Składniki:

  • 200 g białek ( średnio 5 szt.)
  • 400 g cukru (zwykłego)
  • szczypta soli
  • 125 g malin
  • 125 g borówki amerykańskiej
  • kilka gałązek czerwonej porzeczki (dałam mrożone)

Składniki na krem:

  • 300 ml słodkiej śmietanki (dałam 30%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Białka z cukrem umieścić w garnku i na niewielkim ogniu  mieszać trzepaczką aż do rozpuszczenia cukru.

DSC_0843Potem ubijać w misce robotem lub mikserem do uzyskania sztywnej piany, takiej, która nie wypadnie z miski przewróconej „do góry nogami”.

DSC_0844Na papierze do pieczenia odrysować od koła tortownicy  kółko ok. 23-25 średnicy.

DSC_0846Na to koło wyłożyć pianę, lekko ja na wierzchu pozaginać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 90 st.

DSC_0848Piec, a raczej suszyć bezę przez 2,5 – 3 godziny.

DSC_0883Ostrożnie wyjąć z piekarnika, ostudzić i przełożyć na paterę. W misce ubić zimną śmietanę aż będzie sztywna, dodać cukier i ser, chwilę tylko mieszać, żeby śmietana się nie zważyła, bo łatwo tą granice przekroczyć. Wyłożyć pianę na bezę, rozsmarować, ułożyć owoce. Kroić ostrym nożem lub nożem z piłką.

DSC_0896

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge