Pasztet z wołowiny z jalapeno, oliwkami, suszonymi pomidorami-genialny w smaku :)

Jest przepyszny i dietetyczny 😉 Nie ma w nim tłustych składników, moczonej bułki itp. Powstał z kolejnego etapu przeglądu lodówki. I znów podkreślam, że nie lubię marnotrawstwa i wiem z autopsji, że z takich przeglądów można wyczarować genialne potrawy o niepowtarzalnym smaku. Konsystencja, co widać na fotografii, nadaje się do pokrojenia w plastry i do posmarowania kanapki (czego akurat nie widać na zdjęciu – ale możecie mi uwierzyć na słowo…- ja czasami tylko troszkę kłamię;) ). Świetnie skomponował się wyrazisty smak suszonych pomidorów i pikantnej papryki ( uwielbiam pikantność akurat tej odmiany). Apetyczny wygląd podkreśliły plasterki oliwek zieleń natki i koperku. Całość, naprawdę, godna „zgapienia”;)

DSC_0487

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka zielonego koperku
  • 10 zielonych oliwek (dałam duże, nadziane papryką)
  • ¾ gęstego przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki konserwowej, krojonej papryki jalapeno
  • 5 pomidorów suszonych ze słoika, z żurawiną (żurawina niekoniecznie, ale ja miałam akurat w lodówce resztkę takich pomidorów)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego

DSC_0478

Sposób przygotowania:

Natkę i koperek drobno posiekać. Oliwki pokroić w plasterki, paprykę i pomidory pokroić w średnią kostkę. Mięso i pozostałe składniki wrzucić do miski, dodać przyprawy i żółtka, dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę.

DSC_0481Masę wyłożyć do formy (ja użyłam podłużnej ceramicznej), średniej wielkości posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 st. przez 40- 50 minut.  Pysznie smakuje na kanapce leciutko posmarowanej masłem.

DSC_0482

DSC_0484

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge