Pasztet rybny

Cześć😊 Lubię różne pasztety, a pomysł na ten wpadł mi do głowy kiedy otworzyłam lodówkę. Zobaczyłam kostkę rybną, resztkę twarogu…i coś tam zaświtało. Właściwie to tak rodzą się pomysły na potrawy – w moim przypadku jest to często chwila. Propozycja dla „bezmięsnych” jak znalazł, ale oczywiście nie tylko.  Robi się bardzo prosto i szybko więc warto spróbować 😊 Smak naprawdę ciekawy. Nadaje się jako danie obiadowe lub na kanapkę.

DSC_0975

Składniki:

  • 600 g fileta z ryby – użyłam mrożonego mintaja w kostce
  • 2 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pieprzu cytrynowego lub pieprz czarny i łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 180 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki płatków (dałam jaglane)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka jarzynki (dałam swojej roboty)

DSC_0963

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucić  wszystkie składniki i przy pomocy blendera zmiksować, ale nie tak dokładnie- mają pozostać niektóre kawałki ryby.

DSC_0966Chwilę wyrobić masę rękoma i ułożyć w podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

DSC_0968Piec w 180st, przez 30-40 min, aż wierzch się trochę zarumieni.

DSC_0969

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

2 komentarze

    1. Hejka:) Dzięki, że zwróciłaś uwagę. Zapędziłam się, bo ostatnio robię trochę potraw z kuchni bezmięsnej i wegetariańskiej i w tym pędzie z odwiecznego braku czasu taką gafę strzeliłam…:( Pozdrawiam gorąco 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge