Pasta z cieciorki i papryki pieczonej

Witam wszystkich gorąco 🙂 Pewnie najbardziej z przepisu ucieszą się Ci, którzy wyszukują dla siebie dietetycznych, lekkich, ale nie nudnych przepisów. Myślę, że spodoba Wam się ten przepis, bo uzyskuje się ciekawy smak, a i oko się cieszy 😉 Podałam to na kanapce z chleba orkiszowego.  Pastę można spożywać jako jedyne smarowidło na pieczywie albo jako podkład pod wędlinę, jajko czy ser.  Można również położyć na jajku zamiast majonezu lub dodać do jogurtu i stworzyć sos do sałaty.

dsc_0712

Składniki:

  • 3 duże papryki czerwone
  • 400 g cieciorki (użyłam gotowej ze słoika, ale można też ugotować suchą)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 – 1,5 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki hiszpańskiej w proszku (można dać zwykłą)
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kolendry (zmielonej lub utłuczonej w moździerzu)
  • 1, 5 łyżeczki czosnku granulowanego

dsc_0708Papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda i ułożyć skórką do góry na blaszce. Piec  ok. 1 godz. w termoobiegu w 170 st. Cieciorkę odsączyć na sicie, wrzucić do miski. Paprykę po upieczeniu przykryć folia aluminiową, zostawić na jakieś 20 min. – co pomaga w obraniu jej ze skórki.  Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do cieciorki, dodać przyprawy i blenderem rozdrobnić na prawie gładką masę.  Podawać na pieczywie, najlepiej pełnoziarnistym, ciemnym.

dsc_0709

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge