Pasta buraczkowo – twarożkowa

Kulinarnie mało aktywny weekend 🙁 Ale za to imprezowo… i tanecznie na maxa 😉 Pozdrawiam przemiłą ekipę z Ciemnic, niedaleko Krosna Odrzańskiego. Już dawno nie spotkałam tylu super integrujących się, bawiących   i sympatycznych ludzi na raz 🙂 😉 No i sił na gotowanie nie wystarczyło… regeneracja, leżakowanie… dużo płynów, witamin i … dochodzę do siebie… i  zabieram się za robotę. Dziś delikatnie, bo danie dla roślinożerców i dla Tych liczących kalorie. Pasta którą można zjeść na kanapce z masłem, ale i na kanapce z wędliną.

dsc_0789

Składniki:

  • 200 g chudego mielonego twarogu
  • 4 małe buraczki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 – 1,5 łyżeczki chrzanu

Sposób przygotowania:

Buraki zawinąć w folie aluminiową i piec jakąś godzinę w piekarniku. 170-180st, w termoobiegu.  Można buraki zostawić w piekarniku aż ten ostygnie. Obrać buraki, pokroić na mniejsze kawałki – łatwiej się blenduje.  Buraki połączyć z twarogiem i przyprawami, blenderem zrobić pastę.

dsc_0790

dsc_0792

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge