Paluszki do chrupania z ciasta francuskiego :)

Nie wiem czy dobry wieczór czy dzień dobry, bo jest już … trochę późno … Dziś leniwie, bo dzień zaganiany… rozpoczęłam sezon grzewczy, więc do i tak wielu obowiązków doszło jeszcze palenie w piecu… ale cóż? – mamy w naszym rejonie zimy i musimy z tym jakoś żyć 😉  A poza tym, basen dziś zaliczony – bo uwielbiam pływać, ale muszę transportować się do pobliskiego miasteczka, bo w moim, niestety nie ma takich form relaksu jak basen 🙁 Ale zaplanowane na dziś/jutro paluszki muszę Wam pokazać. Robiłam je z wdzięcznego bardzo, gotowego ciasta francuskiego – uwielbiam je :). Typowo imprezowe, do chrupania, zajadania, pałaszowania 😉  I do tego … proste jak drut 😉 Zrobiłam cztery smaki: z sezamem, z czarnuszką, z kminkiem i kręcone z grubą solą.

dsc_0780

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki (ja dałam 30%)
  • 1 garść sezamu
  • 1 garść czarnuszki
  • 1 garść kminku
  • 1 garść grubej soli

Sposób przygotowania:

Płaty ciasta rozłożyć na dużej desce, do odmrożenia. Płat ciasta przekroić na pół  wzdłuż. Przy użyciu radełka (do faworków) pokroić  połowy płata na paski szerokości 1 cm. W miseczce wymieszać widelcem żółtka ze śmietaną.

dsc_0771Posmarować pędzelkiem pół pasków mieszanką śmietanowo – jajeczną i posypać jedną z posypek.  Kolejne płaty kroić, smarować i posypywać.

dsc_0773

dsc_0774

dsc_0775

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge