Owoce zapiekane pod mega kruchą kruszonką

Nadal trwa sezon na owoce i to skłoniło mnie do zaprezentowania dziś bardzo prostego przepisu na owoce pod kruszonką. Owoce do ciasta możemy dać takie jakie najbardziej lubimy lub takie, które akurat dojrzały w ogrodzie czy sadzie :). Kwaskowaty smak owoców przełamany jest słodkim smakiem kruszonki. No to działajmy.

DSC_0747

Składniki:

  • 1 kg owoców (ja dałam 8 sporych śliwek, 1 jabłko, 1 gruszkę, 4 łyżki jagód)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru (dałam biały, ale można brązowy lub trzcinowy)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 90 g masła (schłodzonego)

DSC_0736Sposób przygotowania:

Śliwki pokroić na  ósemki, jabłka i gruszki na cienkie ćwierćplasterki i wyłożyć do foremki (ja użyłam kamionkowej formy 23×23 cm). Na  wierzchu rozsypać jagody.. Do miski wrzucić składniki kruszonki ( oprócz płatków migdałowych) i zgnieść tak, aby powstały grudki, posypać tym owoce. Na wierzch posypać płatki migdałowe, bo wtedy pozostawią swój kształt.

DSC_0741Wszystko zapiekać 20 min w 200st, w termoobiegu, na ostatnie 5 min. można dać podpiekanie od góry.

DSC_0742

DSC_0745

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge