Orzeźwiający sos ogórkowo- jajeczny

Znów było trochę przeglądu lodówki i wykorzystanie jaj, które pozostały ze świąt. Nie oznacza to jednak, że nie można takiego sosiku zrobić planując go od początku. Jest lekki, chłodny i ciekawy w smaku. I oczywiście dziecinnie prosty w przygotowaniu. Zatem… próbujcie 😊

DSC_0554

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duży ogórek
  • 1 nieduża cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 spore ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu (niekoniecznie dla wersji dietetycznej)

Sposób przygotowania:

Jajka obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Ogórek obrać i też zetrzeć na drobnych oczkach.

DSC_0547Jogurt i majonez wymieszać z poszatkowaną natką i koperkiem, dodać ogórek, jajka, przyprawy, sok z cytryny i starty czosnek. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać do wędlin i sera.

DSC_0549

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge