Oryginalna przekąska na bufet Sylwestrowy i nie tylko :)

Znów dziś będę nawijać o tym, że powinniśmy zacząć szanować i promować polskie produkty, a nie snobistycznie naśladować obce kuchnie, nie widząc, że mamy dokładnie takie same (jeśli nie lepsze!)  produkty. Co wcale nie oznacza, że mamy być zamknięci na poznawanie ciekawych smaków świata. Do dzisiejszego dania inspiracją był pomysł z czasopisma „good food”, tak na marginesie, ciekawa pozycja. Jest w nim mowa o lardo tzn. włoskiej słonince dojrzewającej w ziołach.  Z tego co przeczytałam staje się ona bardzo modna, bo naukowcy stwierdzili, że do swojej diety człowiek powinien włączyć naturalne, nieprzetworzone tłuszcze, dostarczające energii i ułatwiające przyswajanie przez organizm składników odżywczych. A słonina właśnie taka jest. I jeszcze przeczytałam, że modne restauracje już ją serwują. A wystarczy zerknąć na przepis na słoninę na wschodni sposób, który zamieściłam na blogu – zobaczycie, że takie właśnie dania będą modne. A wtedy za niedocenioną u nas słoninę, trzeba będzie zapłacić w restauracji 30 zł za danie. W wracając do dzisiejszej propozycji – to jest idealna na bufet sylwestrowy. Mięsko ma oryginalny smak podkreślony przez ziarna kopru i karmelizowane jabłka. A słoninka tylko wieńczy dzieło 🙂

dsc_0278

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego (ja dałam z szynki, a można równie dobrze np. z indyka)
  • 1 małe jabłko
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bagietka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 10 cieniutkich plasterków wędzonej słoniny ( ja użyłam takiej w ziołach, którą sobie przywiozłam z Jarmarku Bożonarodzeniowego we Wrocławiu)

dsc_0273

Sposób przygotowania:

Jabłko pokroić na 8 ćwiartek, a te na cieniutkie plasterki. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić jabłka, gdy zrobią się miękkie, dodać cukier i chwilę dusić aż się staną lekko karmelizowane i brązowe. Do jabłek wrzucić czosnek drobniutko posiekany, a chwile potem mięso. Mieszać i dodać sól, pieprz, paprykę i roztarte w moździerzu ziarna kopru. Smażyć aż mięso będzie gotowe – trwa to kilka minut.

dsc_0274Bagietkę pokroić na skośne plastry i zrobić grzanki w piekarniku. Na grzanki kłaść mięso, a na wierzch zwinięte w rulony plasterki słoniny. Na przyjęcia idealne.

dsc_0275

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge