Ogórki z curry – dobre na zimę :)

Dzisiejsza propozycja to ogórki w przyprawie (w sumie to mieszance) curry. Robię je od wielu lat i z przyjemnością dziele się z Wami tym przepisem. Ogórki mają niepowtarzalny smak, są twardziutkie i chrupiące. Nadają się jako dodatek do obiadu, składnik sałatki, przystawka na imprezę. Warto mieć je w spiżarni 😊

DSC_0398

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
  • kilka liści selera
  • 3-4 niewielkie cebule
  • 2,5 -3 łyżki soli (dałam kamienną)

Zalewa:

  • 2 l wody
  • 2 opakowania przyprawy curry (standardowa wielkość)
  • 3,5 – 4 szklanki cukru
  • prawie 2 szklanki octu – 10%
  • 4 łyżki gorczycy

Sposób przygotowania:

Ogórki pokroić w grubsze plastry (1,5-2 cm), cebulę w pół-krążki. Wszystko zasypać solą, wymieszać i odstawić na 0,5-1 godzinę.

DSC_0389Z podanych składników zagotować zalewę. Na dnie słoika ułożyć liście selera,

DSC_0392 potem ogórki i zalać zalewą. Słoiki pasteryzować, w zależności od wielkości od 5 do 8 min.

DSC_0399

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge