Ogórki w pomidorach

Witam bardzo gorąco moich Drogich Czytelników 😊 Sorki, że dosyć długo mnie nie było na blogu, ale trochę miałam urlopu, trochę remontu … trochę wakacyjnego lenistwa 😉 Ale czas zabrać się do roboty. Jeszcze trochę porobimy ogórkowych przetworów, bo ogórki w dobrej cenie ( ja swoje kupiłam za 70 gr/kg!),  więc trzeba to wykorzystać. Dziś zaproponuję Wam ogórki w pomidorach – może trochę dziwnie to brzmi, ale warto skorzystać z tej propozycji. Przepis dostałam od mojej przyjaciółki – Marzanny i jak zwykle odrobinkę zmieniłam. Ogórki są delikatne, ciekawe w smaku, kolorystycznie cieszą oko. To zaczynajmy…

DSC_0526

Składniki:

  • 2, 5 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 1,5 łyżki soli do ogórków
  • 0,5 łyżki soli do cebuli
  • 1 płaska łyżka cukru do cebuli

Zalewa:

  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego

DSC_0515

Sposób przygotowania:

Ogórki obrać i pokroić w plasterki grubości pół centymetra, zasypać solą, wymieszać i odstawić na 2 godziny.

DSC_0516Cebule pokroić w ćwierć plasterki grubości pół cm, dodać cukier i sól,  lekko rękoma zgnieść i też odstawić na 2 godziny.

DSC_0518Z podanych składników zagotować zalewę, chwilę przestudzić i wymieszać z ogórkami.

DSC_0519Całość wkładać do słoików, pasteryzować 5-7 min.

DSC_0530

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge