Ogórki po brazylijsku – niezapomniany, oryginalny smak !

Nazwa pochodzi nie wiem skąd, po prostu z taką nazwą dostałam przepis już kilkanaście lat temu od mojej koleżanki, u której pierwszy raz je spróbowałam i tak już pozostało. A czy to ma coś wspólnego z Brazylią….? Nie mam pojęcia. Ważne, że odpowiednia mieszanka przypraw w odpowiedniej proporcji spowodowała, że smak jest powalający, oryginalny, niezapomniany… i  że od tamtej pory je robię – po prostu mnie zachwyciły. Radzę spróbować, a przypuszczam, że nie pożałujecie. 🙂

DSC_0775

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków (niedużych)
  • 5 dużych cebul
  • 3 łyżki soli

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki gorczycy

Sposób przygotowania:

Ogórki pokroić w słupki ( ogórek wzdłuż na 4 – 6 części), cebulę w ósemki, wszystko  posolić, zostawić na kilka godzin, co jakiś czas mieszając. Zlać powstałą po posoleniu wodę i włożyć mieszankę do słoików. Składniki zalewy zagotować, pogotować ok. 5 min. i gorącą zalać ogórki w słoikach. Pasteryzować ok. 5 min.

DSC_0772

Smacznegooo! 🙂

 

 

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge