Ogórki – koreczki z przyprawą grillową

A oto i kolejny przepis na ogórki na zimę. Sezon w pełni – trzeba wekować 😉 Również wypróbowany wielokrotnie, smakuje wszystkim domownikom, gościom, znajomym. Jest oryginalny, jak widzicie, dzięki przyprawie grillowej. I obojętne jest jakiego producenta przyprawy  grillowej użyjecie zawsze wychodzą dobre. Oczywiście, jeśli macie swoją ulubioną – to będzie Wam łatwiej podjąć decyzję. Życzę wytrwałości przetwórczej, bo jeszcze trochę przepisów na przetwory mam w zanadrzu 😉

DSC_0394

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • gałązki kopru (może być suszony lub zielony)
  • gorczyca
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki soli

Zalewa:

  • 10 szklanek wody
  • 4 szklanki octu 10 %
  • 5,5-6 szklanek cukru
  • 4 czubate łyżki przyprawy do grilla (ja dałam 2 łyżki klasycznej i 2 pikantnej)

Sposób przygotowania:

Ogórki pokroić w plastry 1-2 cm, posolić 2 łyżkami soli i odstawić na 2 godziny. Cebulę pokroić w plastry i w osobnej misce posolić 1 łyżką soli i też odstawić na 2 godziny. Z podanych składników zagotować zalewę. Do zalewy zlać wodę spod cebuli z ogórków. Do słoika na dno włożyć koper, trochę cebuli, natkę i ogórki.

DSC_0393Do każdego wsypać po 1 łyżeczce lub łyżce gorczycy ( w zależności od wielkości słoika) i zalać zalewą. Pasteryzować od 5 do 8 min – też zależy od wielkości słoika.

DSC_0397

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge