Ogórki kanapkowe

Cześć! 😊 Nie wiem jak Wy, ale ja jeszcze toczę nierówną walkę z ogórkami (ale wygrywam, jak na razie 😉) Nie wiem czy kiedykolwiek próbowaliście ogórków kanapkowych, takich kupionych w sklepie? Ja, ze względu na moje  „zboczenie” kulinarne, próbuję takich różnych gotowych produktów. Tak też było i z tymi ogórkami. A że zasmakowały mi bardzo, postanowiłam zrobić własną domową ich wersję, którą Wam tu dziś przedstawiam. Naprawdę są rewelacyjne, właśnie na kanapkę (ze względu na ich wygodny kształt), ale nie tylko. Fajnie przechodzą smakiem przypraw, znów ze względu na ich dogodny kształt. Trochę poprzeglądałam moje przepisy, trochę poganiałam po Internecie, trochę sama namodziłam, no i wyszły. Zachęcam 😊

DSC_0454

Składniki:

  • 2 kg ogórków średniej wielkości ( o ile to możliwe podobnej długości)
  • 10 ząbków czosnku
  • kilka gałązek świeżego koperku

Zalewa do solenia ogórków:

  • 2 l wody
  • ½ szklanki soli

Zalewa do słoika:

  • 2 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 6 liści laurowych
  • 1-1,5 łyżki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

Składniki zalewy do solenia czyli wodę i sól zagotować. W międzyczasie pokroić ogórki w podłużne, cienkie (ok. 5mm) plastry. Ja użyłam do tego takiej zmyślnej szatkownicy, którą pożyczyłam od swojej sąsiadki – Ireny – pozdrawiam 🙂

DSC_0450

DSC_0449Zagotowaną zalewę wlać do ogórków, delikatnie wymieszać i odstawić na 3-4 godz.  Do każdego słoika włożyć po mniej więcej 2 ząbki, pokrojonego w plastry, czosnku i łyżkę posiekanego koperku.

DSC_0451Następnie ułożyć w słoikach plastry ogórków ( „na stojąco” – dotyczy ogórków😊).  Zagotować zalewę nr 2 i napełnić nią słoiki.

DSC_0452Pasteryzować 5-10 minut w zależności od wielkości słoika.

DSC_0456

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge