Obłędny sernik z ananasem, pianką, kruszonką…

Dzień dobry w słoneczny piękny dzień 😊Dalej się leczę, to już czwarty czy piąty tydzień – straciłam chyba rachubę…więc troszkę mniej robię wpisów. Ale jestem dobrej myśli, więc już niedługo moja aktywność wróci do normy 😊 W międzyczasie -10 czerwca miałam imieniny i moja  młodsza córcia – Marta upiekła mi, z mojego starego zeszytu, pyszny sernik z ananasami. Ciasto na podkład i górę jest super kruche, sernik wilgotny, a smaczek podkreślają ananasy. Pieczcie ! 😊

DSC_0064

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 1 kostka masła (250 g)

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu (dałam ten z wiaderka, gotowy)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 0,5 kostki masła ( 12, 5 dag)
  • 1 jajko
  • 1 puszka ananasa ( dałam taką co ma 565 g, można dodać świeżego ananasa, ale mój puszkowy zbliżał się do skończenia terminu, wiec musiałam go zużyć 😉)

Piana z białek:

  • 5 białek
  • 0,5 szklanki cukru

DSC_0030

Sposób przygotowania:

Na stolnicę lub blat wysypać mąkę i dodać zimne masło. Zmieszać przy pomocy noża. Zrobić dołek i wbić do niego żółtka, dodać cukier i proszek. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na połowę, każdą włożyć do woreczka foliowego i na 1-2 godziny do zamrażarki. Blachę wielkości 35×25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na blachę zetrzeć, na oczkach jarzynowych tarki połowę ciasta.

DSC_0035W międzyczasie zrobić masę serową – do miski dać twaróg, masło i jajko i dokładnie wymieszać mikserem. Dodać proszek do pieczenia i budyń w proszku. Na starte ciasto wyłożyć masę serową, a na nią pokrojone w kostkę ananasy.

DSC_0037Na masę wyłożyć pianę ubitą z białek z cukrem, a na nią zetrzeć drugą część ciasta.

DSC_0038 Piec 0k. 1 godz. w 180 st. Po upieczeniu otworzyć trochę drzwiczki piekarnika na 15 minut, potem całkiem otworzyć na następne 15 minut i wyjąć z piekarnika. Takie manewry 😉 powodują, że sernik nie opada i nie staje się wklęsły.

DSC_0046

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge