Nutella z węgierek

Jakieś 4 lata temu pierwszy raz w jakimś czasopiśmie zobaczyłam ten przepis i od razu go musiałam wypróbować. Najpierw, oczywiście zrobiłam zgodnie z podaną recepturą, ale potem już zrobiłam swoją wersję i taką robię co roku. W moim wydaniu wzbogaciłam składniki o czekoladę gorzką i mleczną i dało to wspaniały efekt. Wyobraźcie sobie leniwy niedzielny poranek….za oknem plucha……wyjmujecie z piekarnika jeszcze ciepłe bułeczki…..a na to nutella…..ineczka z mleczkiem ;)….ach….:) Ponadto nutella nadaje się świetnie do przekładania ciast.

DSC_0114

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru
  • 2 op.cukru waniliowego, prawdziwego, a nie jakieś wanilinowe świństwo!
  • 20 dag kakao
  • tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej
  • tabliczka (100 g) czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Śliwki trzeba wydrylować, przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić w mikserze – ma wyjść masa z ledwie wyczuwalnymi kawałkami śliwek. Następnie włożyć wszystko do garnka, dać cukier i mieszają, od czasu do czasu smażyć, na małym ogniu ok.  2 godz. Najlepiej jeśli macie szeroki żeliwny garnek lub patelnię. Wtedy nie dość, że nie będzie się przypalać to duża powierzchnia parowania przyśpieszy proces smażenia. Dobrze jest też używać podkładki na kuchenkę.Pod koniec smażenia dodać kakao, połamane na kawałeczki czekolady  i cukier waniliowy. Smażymy jeszcze 15-20 min., W sumie to tylko, żeby czekolada się roztopiła, a składniki wymieszały. Gorącą masę włożyć do słoików. W oryginale słoików się nie pasteryzuje, ale ja jednak dla pewności pasteryzuję 5-10 min. w zależności od wielkości słoika.

DSC_0099

 

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

2 komentarze

  1. Proponuje owoce wydrylować z pestek i zasypać cukrem na 24 godziny, zmiksować i gotować przez dwa dni na wolnym ogniu np; po godzinie.Zamiast 2 opakowań cukru waniliowego dodać 1 opakowanie migdałowego i waniliowego.
    Można dodać dwa rodzaje śliwek; węgierka i zmodyfikowana mirabelka.Smacznego!!!:)

    1. Wszelkie nowe pomysły są, jak zwykle, mile widziane 🙂 Przypuszczam, że smak wyszedł Ci wyśmienity. Ps. Zwróć, proszę, uwagę, aby obydwa cukry były cukrami waniliowymi, a nie wanilinowymi- to bardzo istotne 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge