Nieźle popieprzony ;) schab i cebulka – karmelka :)

Perfekcyjnie mi się udał mój pomysł! 😊 I choć to zabrzmi nieskromnie (bo kto powiedział, że skromnie to dobrze…?) – brawo ja! 😉 Pieczeń jest pieprznie pikantna i soczysta dzięki obsmażeniu i zamknięciu, w ten sposób, por. A smak cebuli, która troszkę się karmelizuje dzięki dodatkowi cukru jest wyśmienity. Razem tworzą świetne połączenie. A i wygląda to wszystko bardzo apetycznie. Nic tylko próbować…😊

DSC_0237

Składniki:

  • 1,20 schabu
  • 5 średnich cebul
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego- najlepiej w ziarenkach
  • 1 łyżka pieprzu czerwonego – j.w.
  • 1 łyżka pieprzu białego – j.w.
  • 1 łyżka cukru brązowego

DSC_0222

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i osuszyć. W moździerzu rozkruszyć wszystkie pieprze, dodać sól

DSC_0223i dokładnie tym natrzeć mięso. Cebulę pokroić w pół talarki, dodać cukier i zgnieść rękoma aż puści lekko sok.

DSC_0224Obłożyć cebulą mięso i wstawić wszystko w zamkniętym naczyniu do lodówki na 48 godzin.

DSC_0226Po tym czasie mięso wyzwolić 😉 z cebuli i obsmażyć z każdej strony na rumiano.

DSC_0227

Znów mięso włożyć do brytfanki, a cebulę rozłożyć po bokach. Piec tyle czasu ile waży mięso czyli 1,20 min w 180 st.

DSC_0229Po upieczeniu mięso wyjąc, a cebulkę zmiksować – będzie gęsty sos, bez dodatku zapychacza w postaci mąki.  Na ciepło jest świetna do obiadu, na zimno na kanapki.

DSC_0238

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge