Niesamowita nalewka z truskawek z miętą

Znów alkohol…ale widzę, że temat wam się podoba;) Jakieś 2 -3 lata temu wpadłam na pomysł połączenia tych dwóch smaków i wyszło rewelacyjnie ! Znajomi, którzy pili tą nalewkę byli zachwyceni, zresztą tak jak ja. Świetny smak truskawki, która idealnie, tak jak wiśnia czy malina, nadaje się na nalewkę, bo ma charakterystyczny smak, a tu jeszcze przełamany lekkim posmakiem mięty. Najpierw czuje się truskawkę, a po chwili chłodek mięty…to urocze 😉 Zachęcam więc, drugi wysyp truskawek jeszcze przed nami.

DSC_0155

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 0,5 -0,8 kg cukru (Zależy kto lubi jaką słodycz. Ja nie lubię ulepków;) )
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 szklanka wody do rozprowadzenia spirytusu
  • 2 garści świeżych liści mięty

DSC_0886

DSC_0147

Sposób przygotowania:

Truskawki pozbawić szypułek, umieścić w dużym słoju, przesypać cukrem i odstawić na 2-4 tygodnie. Nie powinny stać na ostrym słońcu, czyli na parapecie, bo będą miały brzydki kolor.  Do spirytusu dodać wodę, żeby owoce po zalaniu nie zżelowały. Gdy owoce puszczą sok zalać wszystko spirytusem i znów odstawić na 2-3 tygodnie. Następnie zlać filtrując np. przez gęstą gazę.

DSC_0888

Miętę zalać wrzątkiem, przykryć i zaparzać 10 minut. Liście mięty odcedzić, a wywar przestudzić i dodać do nalewki. Przelać do butelek. Dobra jest praktycznie od razu, ale lepiej jak nabierze mocy urzędowej 😉 i odstoi ze 2- miesiące.

DSC_0156

Na zdrowie ! 😉

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge