Naleśniki z farszem buraczkowym i nie tylko…

Każdy naprawdę gotujący zna hasło – przegląd lodówki 😉 Z takich porządków wychodzą przeważnie świetne potrawy, które potem sobie zapisujemy jako potrawy, do których kolejnym razem specjalnie kupujemy składniki. Przynajmniej ja tak mam. A Wy? Tym razem zostało mi 5 naleśników, które wcześniej były na słodko z twarożkiem. Twaróg się skończył, a biedne naleśniki zostały;) Znalazłam też w lodówce pieczone buraki, wędliny, cebulkę, paprykę…no i się zaczęło tworzenie A efekt? Bardzo fajowski 😉 I wizualnie i smakowo. Zresztą zobaczcie i spróbujcie, a nie będziecie żałować

Naleśniki z farszem buraczkowym
Naleśniki z farszem buraczkowym

Składniki:

  • naleśniki, które znaleźliśmy w lodówce, usmażone wcześniej wg naszego ulubionego przepisu
  • 3 średnie czerwone buraki upieczone w łupinie
  • 1 średnia cebula
  • wędliny, które leżą w lodówce i nikt ich już nie chce 😉
  • papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • pieprz czarny i ziołowy
  • czosnek granulowany
  • sól lub przyprawa typu jarzynka
  • żółty ser do posypania

Sposób przygotowania:

Wędliny pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, lekko podsmażyć dodać cebulkę i kiedy będzie szklista dodać paprykę pokrojoną w kostkę, przyprawy, czerwone buraczki starte na tarce jarzynowej i na koniec poszatkowaną niezbyt drobno natkę pietruszki. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zwinąć w rulony i układać w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypać żółtym serem , który się dobrze topi. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200o i piec 30 min. w termoobiegu. Smacznegooo!

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge