Naleśniki szałwiowe z farszem z wątróbki z sosem sojowym

Podobno takie naleśniki robi się w jednej z kuchni wschodnich, ale nie wiem tego dokładnie, więc nie podaję. Chyba, że ktoś z Was ma taką wiedzę, to poproszę o podzielenie się nią.  Przepis to kolejna odsłona wątróbki, która nie zawsze doceniamy. Naleśniki z dodatkiem szałwii  tworzą ciekawy wytrawny smak, a wątróbka wydaje się być aż słodka, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Połączenie wydaje mi się trafne, danie oryginalne, więc zapraszam do wypróbowania. Farszu wyszło mi sporo więcej, ale wcale mnie to mnie martwi, bo jest świetnym smarowidłem na kanapkę. Aha! Obiecałam, że w następnym wpisie, czyli właśnie tym, powiem, jak skuteczna była kuracja z drinkiem „powiew chłodu”. Otóż po dwóch drinkach….”poszłam” lulu 😉 więc chyba do końca nie mogę podać jego skuteczności…

DSC_0719

Składniki na farsz:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 5 niedużych cebul
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu czarnego
  • 3,5-4 łyżki sosu sojowego

DSC_0710

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mleka (dałam 1,5 %)
  • ½ szklanki wody mineralnej ( lub gazowanej)
  • 1 jajo
  • ½ łyżeczki soli
  • 15 listków świeżej szałwii ( użyłam swojej z ogródka)
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia(użyłam rzepakowego)

Sposób przygotowania:

Do miski wlać mleko i wodę, dodać jajo, mąkę i przyprawy

DSC_0713Szałwię drobno posiekać i też dodać. Dokładnie wszystko wymieszać, można robotem, ja zrobiłam to zwykłą trzepaczką. Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.

DSC_0712Smażyć naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem. Nie rumienić, chociaż takie zwykłe naleśniki lubię i robię rumiane, ale w tych zachowałam jasny kolor, bo wtedy ładnie widać szałwię i kontrast z masą z wątróbki.

DSC_0716Na patelni zeszklić ( nie rumienić) pokrojoną cebulę ( może być w sporą kostkę, bo i tak będzie potraktowana blenderem), wrzucić wątróbkę i  ją usmażyć.

DSC_0714Wszystko rozdrobnić blenderem, nawet gdy zostanie trochę większych kawałków to nie szkodzi. Dodać masło – sprawi, że farsz będzie taki… aksamitny oraz przyprawy.

DSC_0715Farsz rozsmarować na naleśnikach tak grubo jak lubicie. Zwinąć i podawać ciepłe.

DSC_0717

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge