Muffiny z borówką amerykańską

Dzień dobry 😊 Jak widzicie staram się podawać przepisy uwzględniając sezonowe owoce i warzywa – to chyba rozsądne podejście 😉 Tak więc skoro na bazarach i w sklepach pojawiły się borówki amerykańskie, nie mogłam nie zaproponować przepisu z ich użyciem. Modne i wygodne  ( do konsumpcji 😉) muffinki w miękkim cieście z maślanką to jest chyba to czego nam potrzeba. Prostota wykonania tym bardziej powinna Was zachęcić do wypróbowania.

DSC_0433

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczki otartej skórki cytryny
  • 30 dag borówki amerykańskiej
  • cukier puder do posypania

DSC_0422

Sposób przygotowania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.

DSC_0423W osobnej misce ubić jajko z cukrem i cukrem waniliowym, domieszać maślankę – utrzeć na gładka masę. Dodawać do masy po 2/3 łyżki mąki i ucierać . Dodać bardzo miękkie, albo nawet i rozpuszczone i przestudzone masło oraz skórkę cytryny.

DSC_0424Owoce przesypać mąką i dodać do masy, wymieszać delikatnie łyżką.

DSC_0425Do blaszki na muffinki włożyć papierowe foremki

DSC_0426i napełnić je do 2/3 wysokości masą.

DSC_0427Piec w 180 st. ok. 30 min., do lekkiego zrumienienia.

DSC_0429Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

DSC_0437

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Hejka:) Gdyby odległość była niewielka, albo gdyby przetrwały w przesyłce to nie ma problemu, hihi 😉 Dzięki za komentarz i zapraszam do odwiedzin bloga. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge