Muffinki z ciasta francuskiego z kremem i owocami morwy

Dziś trzeci raz do Was piszę, ale tym razem już nie upalnie, ale deszczowo, burzowo i pochmurnie. Tak się złożyło, że niedaleko mnie rośnie rząd morw i tych czarnych i białych. I dobrze, że dzisiaj w dzień wpadłam na pomysł, żeby ich sobie trochę nazbierać, bo deszcz wszystkie dojrzałe już teraz strącił.  Ułożyłam te owoce na  muffinkach, na których wcześniej rozsmarowałam  lekki krem ze śmietanki i mascarpone. A teraz trochę o tych morwach, bo to dosyć ciekawe: Morwa (Morus L.) –  duże krzewy lub niewielkie drzewa z rodziny morwowatych. Rosną w regionach subtropikalnych, przede wszystkim w Azji, a także Afryce i Ameryce Północnej.  Owoce to orzeszki (niełupki) w kolorze białym, czerwonym i prawie czarnym. Wyciągi z morwy są stosowane w ziołolecznictwie. Korzenie wykorzystywane były w chińskiej medycynie ludowej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu.. Wykazują działanie na układ krwionośny, sercowo-naczyniowy oraz nerwowy, dzięki czemu wspierają walkę z anemią, miażdżycą i chorobą Alzheimera. Mają lekki efekt wybielający i z tego powodu ekstrakty z liści morwy wykorzystywane są w różnych kremach do twarzy.

DSC_0022

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego ( 300g)
  • owoce morwy czarnej i białej
  • 150 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

DSC_0010

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie odmrozić, rozwinąć i pociąć w poprzek na paski szerokości mniej więcej 3 cm (z płata wychodzi 8 pasków, więc można po prostu podzielić na 8 części). Blaszkę na muf finki wysmarować masłem. Paski ciasta wkładać we wgłębienie w blaszce, wykładając boki, a to co pozostaje wywinąć na dno (na zdjęciu pokazałam jak to zrobić).

DSC_0018

Muffinki upiec w piekarniku nagrzanym do 200 st, w termoobiegu,  przez 15 minut.  Wystudzić.

DSC_0020

Ze śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru ubić mikserem ( trwa to dosłownie2-3 minutki) krem i nałożyć go na muffinki. Na kremie poukładać owoce.

DSC_0021

DSC_0027

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Witam:) Bardzo się cieszę, że smakowały :)Zachęcam do dalszego odwiedzania bloga 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge