Muffinki truskawkowe

Cześć 🙂 Lubicie muffinki? Bo ja tak. Tak słodko wyglądają i są takie wygodne w jedzeniu. Te, które Wam dziś proponuję są puszyste, lekko wilgotne w środku,  smakowite i bardzo proste w wykonaniu. Przepis podpatrzyłam u Nigelli i tylko troszkę zmieniłam 😉 Oczywiście możecie zamiast truskawek użyć innych owoców lub kilku owoców naraz – kombinujcie jak chcecie 😊

DSC_0217

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 350 g cukru
  • 100 ml maślanki lub jogurtu
  • 180 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • mała miseczka truskawek (lub malin, jeżyn, jagód)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

W jednej misce połączyć składniki mokre, w drugiej suche. Wszystkie razem dokładnie wymieszać mikserem. Nie dodawać jeszcze owoców. Ciasto ponakładać do papierowych foremek umieszczonych w blaszce muffinkowej, do 2/3 ich wysokość.

DSC_0203Powciskać do ciasta w foremkach po 4-5 małych truskawek lub ich połówek.

DSC_0205Piec przez 20 min. w 190 st., do suchego patyczka.

DSC_0210Po lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

DSC_0212

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge