Moje ulubione owsiane ciasteczka

Parę miesięcy temu uczestniczyłam w szkoleniu, na które przemiłe panie upiekły ciasteczka, a konkretnie upiekła je p. Maria. Po pierwszym kęsie już wiedziałam, że muszę mieć ten przepis – i tak też się stało.

Ciastka znikają w zastraszającym tempie, więc od razu proponuję upiec podwójną porcję ;). Są leciutkie, pulchne i jednocześnie chrupią. Mioodzio

Ciasteczka owsiane

Składniki
1 szklanka  mąki owsianej – tak jest w oryginale; ja daję mąkę pszenną, bo bardziej mi wtedy smakują 😉
1 1/3 szklanki otrębów owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej

2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 kostki masła
2 łyżeczki miodu
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki sezamu
ok. 1/2 czekolady rozdrobnionej lub startej.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać mikserem; jaja utrzeć z cukrem, dodać miód i masło oraz resztę składników. Na końcu dodać sezam i czekoladę. Gdy masa jest zbyt gęsta można dodać 2-3 łyżki śmietany.
Następnie blaszkę wyłożyć papierem  do pieczenia i nakładać ciasto łyżką maczaną w zimnej wodzie, zachowując między ciastkami odstępy i wyrównując górę. Piec 12 min w 170 stopniach. Smacznegooo! .

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge