Mój pasztet… najlepszy na świecie ;)

Cóż mam powiedzieć… ? Jest to najlepszy pasztet jaki jadłam. A jego historia wygląda tak: ładnych parę lat temu, kiedy jeszcze nie  znałam się zbytnio na pasztetach, przejrzałam dziesiątki przepisów, ale nie mogłam się na żaden zdecydować więc …wymyśliłam swój. Od tamtej pory przepis ten rozszedł się po wielu moich koleżankach i znajomych i cieszy się dużym powodzeniem. Spróbujcie, a pewnie też będziecie do niego wracać. Jest wilgotny, można go pokroić, ale też rozsmarować. Pyszny na ciepło i na zimno, smakuje jako przystawka i na kanapce. Wyraźny smak osiągnięty przez zestaw przypraw.  No to już dosyć tego „chwalipięctwa” – zasuwam dalej do roboty 😉

DSC_0497

Składniki:

  • 1 kg mięsa gulaszowego
  • 0,60 dag wątróbki drobiowej
  • 0,5 kg surowego, wędzonego boczku
  • 4 cebule
  • 4 jajka
  • 4 kromki suchego chleba
  • 5 ząbków czosnku (drobno pokrojony lub utarty na tarce)
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1,5 łyżki pieprzu białego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (świeżo tartej)
  • 3 łyżeczki pasty pomidorowej
  • ½ łyżki papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka jałowca ( utrzeć w moździerzu)

Przyprawy do gotowania mięsa:

  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 liście laurowe
  • 2 kostki rosołowe ( wołowe lub drobiowe lub wieprzowe – można też pomieszać)

DSC_0465

Sposób przygotowania:

Kromki chleba namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Do gotującego się z przyprawami wywaru wrzucić mięso gulaszowe i boczek w kawałkach. Gotować 40 minut, a potem dorzucić wątróbkę i gotować jeszcze 15 minut. Mięso odcedzić i razem z chlebem i cebulą zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sicie.

DSC_0482Dodać przyprawy i żółtka i dobrze wyrobić rękoma. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

DSC_0483Wyłożyć do dwóch średniej wielkości foremek keksowych.

DSC_0485Piec w termoobiegu w 180 st. przez godzinę.

DSC_0504

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge