Mocno kremowa zupa z batatów i selera z marynowaną czerwoną cebulką.

Witam, witam w troszkę mroźny poniedziałek 😉 Ci, którzy gotują, na pewno  zrozumieją  jaką frajdą jest odkrywanie nowych smaków 😉 I dziś tak właśnie jest…zresztą już nie pierwszy raz – ja to po prostu lubię 🙂 Składniki zupy fajnie się komponują – słodkawy smak batata i niebanalny smak selera, wszystko zaostrzone curry i podkreślone kontrastową, w tym przypadku, marynowaną cebulą czerwoną. Żółciutki krem i do tego intensywna barwa cebuli – oko zadowolone, a podniebienie tym bardziej. Próbujcie 😉

dsc_0340

Składniki:

  • 1 kg batatów
  • 40 dag selera korzeniowego
  • 4-5 szklanek mleka ( dałam 2%)
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 czubata łyżeczka soli (dałam morską)
  • 2-3 łyżki oliwy do posmarowania warzyw
  • 1-2 czerwone cebule
  • 2 łyżki owocowego octu (dałam cydrowy)

Sposób przygotowania:

Bataty i selera przekroić na mniejsze części – gdy są nieduże na połowy, gdy większe na kilka kawałków. Warzywa, przy pomocy pędzelka,  posmarować oliwą i piec w piekarniku ok. 40 min.

dsc_0312Gdy przestygną obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, zalać mlekiem i wodą, zmiksować. Gdy pozostaną  nie zmiksowane grudki, przecedzić zupę przez gęsty durszlak. Zupę zagotować, doprawić. W czasie gdy warzywa będą się piekły, cebulę pokroić na krążki grubości mniej więcej pół centymetra i zalać octem. Zanim zupa będzie gotowa cebulki ładnie się zamarynują.

dsc_0339Do zupy dołożyć na talerz kilka krążków cebuli. Podawać na ciepło… zimna też jest niezła.

dsc_0342

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge