Mleczny schab ;)

Dzień Doberek:) U mnie za oknem prószy śnieg, a ja sobie gotuję. Dzisiejsza propozycja to schab pieczony w mleku. Rewelacja! Jest soczysty i ma taki maślany smak. A przyprawy, które dodałam pięknie się komponują. Z mleka, po lekkim odparowaniu i zmiksowaniu wychodzi pyszniasty sosik. Jeśli Wam zasmakuje – podzielcie się, proszę, Waszymi opiniami. No i do dzieła;)

DSC_0368

Składniki:

  • 1,20 schabu bez kości
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 1 l mleka 3,2%
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżki czubrycy czerwonej
  • 2 gałązki rozmarynu
  • ¼ łyżeczki soli do mleka
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab nasmarować solą i pieprzem i odstawić na 48 godz. do lodówki.

DSC_0344Mięso obsmażyć na rumiano na oleju. Mleko wlać do garnka i  zagotować z pozostałymi przyprawami. Do gorącego mleka włożyć schab . Piec w 180 st. przez 1 godzinę w brytfance pod przykryciem, a potem jeszcze 20-25min. Bez pokrywki. Mięso wyjąć, a sos powstały z mleka odparować.

DSC_0365Podczas gotowania w  mleku powstaje sporo grudek – tak jakby ser się robił. Należy je zmiksować ( wyławiając wcześniej ziele, listek i  duże gałązki rozmarynu– świetnie zagęści to sos.

DSC_0371Podawać jako danie obiadowe lub na kolację, kanapkę, przekąskę.

DSC_0367

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge