Mielonka indycza w piżmowej kołysce ;)

Wiatry, słoty i chłody na dworze – może ciepła potrawka pomoże?;) Hejka, hejka 😊 Próbowaliście dyni piżmowej? Jeśli nie – to to warto spróbować. Jest mięsista, ma taki ( oczywiście jak na dynię) wyrazisty smak, no i ładny kolorek. A co my z nią zrobimy – to już od nas zależy. Ja na pewno jeszcze do niej wrócę w innym wydaniu. A dziś ciekawie wyglądające, no i smakowite mięsko usadowione w dyniowych zagłębieniach.  Na widelec bierzemy kawałek mięska i kawałek dyni i tak najlepiej pałaszować😊

DSC_0490

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa 1,5 – 2 kg
  • 0,5 kg mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki gęstej pasty pomidorowej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka bułki tartej
  • niewielki pęczek natki pietruszki
  • oliwa do wysmarowania dyni
  • ½ łyżeczki soli do oliwy
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego do oliwy

DSC_0465

Sposób przygotowania:

Dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.

DSC_0466Całe wnętrze ponacinać w poprzeczną kratkę i posmarować oliwą z solą i pieprzem.

DSC_0478Mięso wymieszać z jajami, przyprawami, bułką tartą i drobno posiekana natką. Uformować kule odpowiadające wielkości wgłębień w dyni i je tam dokładnie ułożyć.

DSC_0481Piec w piekarniki, w 180 st., w termoobiegu przez 1-1,5 godz. Dynia jest dość twarda- stąd ten czas pieczenia ( zależy to od… starości dyni 😉). A kupując ją w sklepie nigdy nie wiemy ile czasu leżała. Ale sprawdzajcie sobie czy  miąższ jest już gotowy, bo mięsu wystarcza 30-40 min. i jest gotowe.

DSC_0485

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge