Mazurek orzechowy…niebo w gębie ;)

Jak to dobrze, że w moich szpargałach odnalazłam to ciasto. Jest cudowne! Delikatność i lekkość pianki zmieszała się z chrupkością orzechów, a słodko- kwaśny smak powideł urozmaicił doznania smakowe. Kiedy kawałek tego ciasta kładziemy na język…to chyba dzwony biją…;) – jest wyjątkowe w swoim rodzaju! Nadaje się do robienia przez cały rok, ale jest też niesamowitą propozycją Wielkanocną.  Zróbcie go sobie, na razie, na „brudno”, żeby potem zabłysnąć na święta 😉 🙂

DSC_0750

Składniki:

  • 15 łyżek mąki pszennej + do podsypywania
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 cukier waniliowy (8 g)
  • szczypta soli

Masa orzechowa:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 6 łyżek powideł śliwkowych (dałam, oczywiście, własnej roboty 😉 )

Sposób przygotowania:

Na stolnicę wysypać  mąkę, dodać pokrojone masło i nożem wszystko posiekać.

DSC_0743Dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko zagnieść i podzielić na 3 części.  Do jednej części dodać kakao. Jedną część białego ciasta i 1 część ciemnego włożyć do zamrażarki, na jakieś 15-20 minut. Jedną jasną część rozwałkować i włożyć do blaszki o wielkości 24×24 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.  Na to ciasto wyłożyć powidła i równomiernie rozsmarować.

DSC_0744Ciemną część ciasta zetrzeć na tarce z grubymi oczkami na powidła.  Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i posiekanymi orzechami na pianę i wyłożyć na ciemną część ciasta.

DSC_0746Następnie zetrzeć na tych samych oczkach tarki jasne ciasto z zamrażarki.

DSC_0747Piec w 200 st. przez 30-40 min., do lekkiego zrumienienia. Kroić po wystygnięciu.

DSC_0748

DSC_0752

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Dziękuję za miły komentarz 🙂 Radzę spróbować, bo smak i to jak się rozpuszcza w ustach może przebić wygląd 😉 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge