Mazurek bakaliowy z białą czekoladą…prosty ;)

Podobno wiosna ?! Termometr niekoniecznie o tym mówi… A u mnie znów świątecznie😊 Przed świętami czeka mnie znów służbowy, dwutygodniowy wyjazd, więc staram się już teraz jak najwięcej przekazać Wam przepisów Wielkanocnych. Dziś mazurek…dla leniuchów 😉 Niezwykle prosty, urokliwy i smaczny. Biała czekolada i mnóstwo bakalii to dobry pomysł.

DSC_0858

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g bakali do ciasta i 200g na wierzch, na czekoladę (suszona żurawina, kandyzowane wiśnie, skorka pomarańczowa i cytrynowa, morele migdały prażone i solone…kto lubi może dodać rodzynki)
  • szczypta soli

Składniki na polewę:

  • 160-200 g białej czekolady
  • 4-6 łyżek śmietanki kulinarnej (dałam 12% -ową)

DSC_0847

Sposób przygotowania:

Roztopić masło. W misce utrzeć jaja z cukrem, dodać sól. Wsypywać mąki  z proszkiem i wlać gorący tłuszcz, cały czas mieszając. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą prostokątnej formy o wymiarach 25×40 cm. Na ciasto wysypać 200 g bakalii.

DSC_0849Piec 35 min. w 180 st.

DSC_0851W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dodatkiem śmietanki

DSC_0852 i polać ciasto,

DSC_0854a na to wysypać znów bakalie.

DSC_0855

DSC_0861

Smacznegooo!:)

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge