Marynowane jaja… oryginalnie!

Bez jaj na kilka sposobów święta wielkanocne nie mogą się obejść.  Oprócz jaj w majonezie, jaj z różnymi pastami, faszerowanych, nadziewanych, schowanych w klopsie itd. warto spróbować właśnie tych marynowanych. Są lekko kwaskowe, trochę ziołowe – po prostu inne, nietuzinkowe. Próbujcie zatem 😉

DSC_0402

Składniki:

  • 6 jaj
  • ¼ lub 1/3 szklanki octu spirytusowego 10% (zależy jak mocno octową zalewę lubicie)
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 listki laurowe
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 spore ząbki czosnku
  • ½ niedużej cebuli
  • ½ strąka suszonej ostrej papryczki
  • kilka gałązek zielonej pietruszki i koperku

Sposób przygotowania:

Jaja ugotować na twardo, obrać i ułożyć w słoiku razem z czosnkiem, papryką i zieleniną (pietruszka, koperek).

DSC_0392W garnku zagotować wodę z octem i przyprawami. Przestudzoną zalewą zalać jaja w słoiku. Wstawić do lodówki – gotowe do spożycia są po 3-4 dniach, a przechowywać w lodówce można do miesiąca. Spożywać jako przekąskę.

DSC_0406

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge