Makowiec dla zabieganych

Myślę, że nie dziwi Was fakt, że podaję już sporo przepisów, które możecie wykorzystać na święta Bożego Narodzenia. Robię to po to, abyście mogli je sobie wypróbować, mieli wybór i żebym dała radę przekazać Wam moje wypróbowane świąteczne przepisy – a tego jest całe mnóstwo 🙂 Dziś proponuję makowca dla zaganianych, zabieganych czyli łatwego, szybkiego i smacznego. Jest mało czasochłonny, wilgotny i makowy 🙂 Do dzieła 😉

dsc_0035

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka masła (250g)
  • 8 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 puszka gotowej masy makowej (850g)
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropel olejku migdałowego

 

Składniki na lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Do jednej miski wsypać kakao, bułkę tartą, migdały, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową.

dsc_0024W drugiej misce zmiksować miękkie masło z cukrem i dalej miksując dodawać po 1-2 jajka. Dodać aromat migdałowy. Masa będzie wyglądała na zważoną, ale nie trzeba się tym martwic – tak ma być. Następnie dodawać po dwie łyżki masy makowej i dalej mieszać.

dsc_0025

Na końcu dodać składniki suche z drugiej miski. Wszystko wymieszać i wylać do formy mniej więcej 25×30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180st. przez 40 minut, następnie przykryć ciasto papierem do pieczenia i piec jeszcze 30 minut. Po wystudzeniu polać lukrem i ozdobić wg uznania. Ja część ciasta posypałam srebrną kulkową posypką, a drugą część zeskrobaną nożem do obierania, czekoladą mleczną.

dsc_0029

dsc_0030

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge