Makowe baranki ;)

Ten przepis mogę zaliczyć do kategorii „przegląd lodówki” – bo masa makowa pokutowała u mnie jeszcze od świąt, można też go dodać do przepisów bożonarodzeniowych, bo mak= Boże Narodzenie, ale też do  Wielkanocy – bo mamy barankowe rogi 😉  Bardzo pyszne ciasteczka; kontrast między kruchym ciastem i miękką masą daje wspaniały efekt. Przepis odnalazłam w moich gazetowych szpargałach. Polecam- nie zawiedziecie się 🙂

DSC_0500

Składniki:

  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany (dałam 18%)

Na masę:

  • 300 g gotowej masy makowej, z puszki
  • 1 białko
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, jajko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Gdy będzie zbyt suche dodać trochę śmietany. Białko ubić na pianę z odrobinką soli i cukrem.

DSC_0489Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x40cm

DSC_0491i posmarować masa makową zostawiając 1 cm boki wolne.

DSC_0492 Zwijać z obu dłuższych boków do środka (pokazałam na zdjęciu), aż rulony się zetkną.

DSC_0494Rulon przekroić w poprzek na pół, zawinąć szczelnie folia aluminiową i włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Po wyjęciu kroić ostrym nożem na plastry grubości 1 c i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

DSC_0496Piec w  180 st. przez 25 min., do lekkiego zrumienienia.

DSC_0498

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge