Maki- sushi, uramaki – sushi, nigiri – sushi… czyli kuchnia japońska

Dziś kuchnia japońska zawitała w moje progi. Uwielbiam sushi i aż wstyd się przyznać ile kawałków spałaszowałam 😉 Wyrafinowana przekąska o smakach odbiegających od tych europejskich. Jest przy tym sporo pracy, ale efekt niesamowity! 😊 Zachęcam do spróbowania. Oczywiście znów „wykorzystałam” córkę do inspiracji i pracy, hihi 😉 Użyłam łososia z poprzedniego wpisu. Składniki oczywiście nie muszą być takie same, jakie zaproponowałam – jest duża gama do wyboru, inna ryba, inne warzywa i dodatki.

DSC_0189

Składniki:

  • 750 g ryżu do sushi
  • 2 średnie marchewki
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 1 papryka żółta (lub czerwona)
  • 1 papryka zielona
  • 1 średni zielony ogórek
  • sezam biały i czarny do obtaczania
  • sos sojowy
  • wasabi – japoński chrzan
  • imbir marynowany – słoiczek
  • 10 listków glonów nori
  • kanpyo – duszona tykwa wodna – 1 opakowanie
  • kawior czarny i czerwony
  • gravlax z łososia

DSC_0167

 

DSC_0169

Sposób przygotowania:

Ryż płukać pod bieżącą wodą aż do uzyskania wody przezroczystej. Ugotować w osolonej wodzie w proporcji 2,5 szklanki wody na szklankę ryżu. Gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.  Marchewkę pokroić w słupki ok. 1 cm grubości i sparzyć przez 3 min w gotującej wodzie. Paprykę, ogórka i łososia pokroić w paski podobnej wielkości co marchew.

DSC_0168Przygotować miseczkę z wodą. Na matę do zwijania sushi wyłożyć listek nori (śliską stroną do dołu),

DSC_0170a na nim, rękami moczonymi w wodzie, kłaść ryż na wysokość pół cm, na niecałej połowie płaszczyzny, wygładzić. Na to, z brzegu układać blisko siebie dodatki np. seler, wasabi, marchewka, campyo. Można tworzyć różne zestawy – papryka, wasabi, łosoś, marchew itp

DSC_0173

DSC_0177

DSC_0178Następnie przy pomocy maty zawijać ruloniki, tak, żeby nie było w środku nori, czyli nie zwijać w kształt ślimaka.

DSC_0174Rulony schłodzić przez 1-2 godz. w lodówce i potem kroić na mniejsze kawałki. Takie  sushi to maki – sushi.

Kolejny rodzaj to uramaki – sushi, czyli odwrotna kolejność składników, ryż jest na wierzchu. Matę posmarować wodą, żeby ryz się nie kleił, na to wyłożyć warstwę ryżu

DSC_0180i np. seler, paprykę i łososia. Zwijać w rulon,

DSC_0181a rulon obtoczyć w mieszane sezamowej, też schłodzić i kroić na mniejsze kawałki.

DSC_0182Można zrobić również nigiri – sushi czyli lepić niewielkie owalne kulki z ryżu posmarować wasabi, na wierzch położyć kawałek łososia lub kawior i owinąć cienkim paskiem nori.

DSC_0183

DSC_0184Trójkąty z paskiem nori to onigiri- sushi, które można nadziać też którymś ze składników.

DSC_0185Sushi układamy na sporym półmisku, a do tego podajemy osobno w miseczkach marynowany imbir, wasabi, a każdemu w miseczce sos sojowy. Jemy przy pomocy pałeczek, maczając kawałki sushi w sosie, dodając wasabi (niekoniecznie) i imbir.

DSC_0192

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge