Łódki z jajkiem

Witam w słoneczną niedzielę 🙂 Jeśli chcecie jutro zrobić fajne śniadanko najbliższym, to dzisiejszy pomysł Wam się przyda. Jest banalny, ale na widok jajka  i parówki podanych troszkę inaczej niż zwykle, usta same się uśmiechają. Chwila uwagi i można zrobić komuś przyjemność. Zachęcam 🙂

dsc_0888

Składniki:

  • 2 parówki (takie, które zawierają mięso w sobie;) )
  • 1 – 2 jajka
  • 1- 2 łyżki oliwy smakowej (dałam cytrynową – własnej produkcji)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego

dodatkowo: 4-6 wykałaczek

Sposób przygotowania:

Jajka rozbić w kubku i roztrzepać widelcem, dodać sól i pieprz. Parówki przeciąć wzdłuż na pół, nie docinając do końca. Przy pomocy wykałaczek rozszerzyć parówki do kształtu łódki (na zdjęciu pokazałam jak to zrobić).

dsc_0885

Na patelni zrumienić lekko jedną stronę łódki, przełożyć na drugą  stronę i wlewać pomalutku jajko, dociskając kiełbasę do dna patelni, żeby jajko nie wypływało bokami. A jeśli już tak się stanie- trzeba je spowrotem włożyć do łódki. Podawać np. z grzankami.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Kiełbasę można jeszcze wywinąć w kształt serduszka i do środka dać jakaś potrawkę na ciepło np. z mięsa mielonego.Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge