Kurki w solance

Słoneczne powitanko 😊 Upał dziś niesamowity, choć  rano była burza i padało – no cóż…pogoda zmienną jest.  Proponuję Wam dziś przepis na kurki (można go użyć do innych grzybów) w solance. Używamy tu dużo bardziej słonej zalewy, gdyż ona też pasteryzuje grzyby. Robię też grzyby w occie, ale ich nie można do wszystkiego użyć. A w tym przypadku, po lekkim spłukaniu, nadają się dosłownie do wszystkiego…czy to będzie jajecznica, omlet, zupa, sałatka, sos… Kurki jeszcze są – więc do dzieła 😉

DSC_0385

Składniki:

  • 1 kg kurek
  • 3 l wody do obgotowania
  • 1 l wody do zalewy
  • 1 płaska łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli
  • 3 listki laurowe
  • ½ łyżeczki pieprzu w ziarenkach

DSC_0371

Sposób przygotowania:

Kurki oczyścić z igliwia i innych zanieczyszczeń. Gdy są zbyt opiaszczone trzeba je umyć pod bieżąca wodą. Następnie wrzucić do 3 l gotującej się wody, zagotować na minutkę i odcedzić z szumowin przelewając zimna wodą na sicie. W garnku zagotować 1l wody z przyprawami, wrzucić kurki, pogotować 15-20 minut i przełożyć do słoików – ja używam malutkich. Pasteryzować 10 -15 minut.

DSC_0387

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge