Kurczak Sattaye – kuchnia azjatycka

Hejka! Dziś nie będzie łatwo… Kolejny przepis z wyższej półki, wieloskładnikowy i czasochłonny. Ale za to jaki pyszny!!! Kuchnia azjatycka w ogóle, według mnie, jest bardzo oryginalna i ciekawa. Lubię ją poznawać, smakować, kosztować, a Wy? Dodatek masła orzechowego daje niesamowite i niepowtarzalne przeżycia dla naszych kubeczków smakowych. Oczywiście to znów sprawka mojej Agi 😉 Nie przerażajcie się ilością składników i przygotowaniem, bo, wbrew pozorom jest do opanowania. A warto się poświecić dla doznań 😉 To do roboty 😊

DSC_0156

Składniki:

  • 50-60 g piersi z kurczaka

Składniki do marynowania kurczaka:

  • 3 łyżki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 plaska łyżeczka kminu
  • 1 plaska łyżeczka czarnuszki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 12 ziaren pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki płatków chili (lub ½ świeżego strąka)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki grubej soli morskiej lub himalajskiej
  • 4-5 cm świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki kardamonu – niekoniecznie
  • ½ gałązki trawy cytrynowej
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 limonki – zest +sok
  • 4 łyżeczki sosu rybnego
  • 8 łyżeczek sosu sojowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego

Składniki do gotowania potrawy:

  • 0,5 l mleka kokosowego ( z dużą ilością ekstraktu z kokosa)
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego ( lub brązowego)
  • 180 g masła orzechowego naturalnego z kawałkami orzecha

Piersi kurczaka pokroić na sporą kostkę. Na patelni zrumienić kolendrę, kozieradkę, kmin i czarnuszkę. Wrzucić do moździerza i dodać ziele, goździki, pieprz, chili, czosnek i sól – utrzeć.

DSC_0100Dodać starty imbir, cynamon, kardamon, cukier brązowy, trawę cytrynową, kurkumę, paprykę, gałkę, zest i sok z limonki, sos rybny , sos sojowy, olej sezamowy.

DSC_0101

DSC_0102Wszystko wymieszać, podzielić na pół i przełożyć do miski. Do 1 połowy dodać mleko kokosowe, wrzucić do tego kurczaka  i wstawić na noc do lodówki. Druga część też wstawić do lodówki.

DSC_0104Na drugi dzień do garnka żeliwnego wlać olej kokosowy, rozgrzać, dodać cukier, chwilę karmelizować (2 min), dodać pastę i kurczaka z marynatą. Gdy kurczak się zetnie dodać sos sojowy oraz masło orzechowe. Można dodać jeszcze zest i sok z limonki, a gdy sos jest zbyt gęsty – 1,5 szklanki mleka kokosowego. Na koniec można posypać świeżą kolendrą.

DSC_0146Podawać z ryżem basmati  z dodatkiem wody różanej  lub jaśminowym, ugotowanym w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu.

DSC_0153

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Witam :)Dziękuję za komentarz 🙂 Nie chyba, ale na pewno było warto ! Także zachęcam gorąco do wypróbowania tego i innych przepisów. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge