Kurczak pieczony, prawie wędzony :)

Przepis ten podejrzałam w jakimś telewizyjnym programie, trochę zmodyfikowałam i bardzo polubiłam 🙂 Kurczak cudnie przechodzi smakiem wędzonych kiełbasek i nie ma co psuć tego smaku jakimiś wymyślnymi przyprawami. Moi znajomi też się w nim zakochali i robili go dość często. Do tego dania podałam marchewkę z groszkiem podduszone, ale jeszcze chrupiące – takie lubię najbardziej.  Ponadto zrobiłam chrupiące grzanki z ciemnego chleba. Smakuje  i pachnie wyśmienicie 🙂

DSC_0233

Składniki :

  • O,5 kg fileta z udźca kurczaka
  • 6 franfurterek
  • 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli morskiej ( nie można więcej, bo frankfurterki są słone)
  • chleb typu graham albo zbożowy na grzanki
  • mrożona mieszanka marchewki i groszku (dałam 1/3 takiego typowego opakowania – wszystko zależy dla ilu osób)
  • masło klarowane do warzyw
  • szczypta soli i cukru do warzyw

DSC_0227

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na kawałki mniej więcej 2-3 centymetrowe – to wychodzi tak, że  jeden udziec podzielić na trzy części. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 2-3 godz., żeby mięso przeszło przyprawami. Frankfurterki  pokroić, każdą na 4. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego. Mięso poprzekładać kiełbaskami. Piec w 180 st. przez godz. Na 10 min. przed końcem pieczenia odkryć pokrywkę i piec z grillowaniem od góry.

Mrożoną marchewkę z groszkiem poddusić na maśle, dodać sól i cukier.

Chleb pokroić w podłużne paski, zrumienić w opiekaczu.

DSC_0229

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge