Krewetki z sosem z pieczonej papryki,domowym sake…na dzikim ryżu – cudowne ;)

Hejka, hejka 😉 Piszę do Was, będąc na kursie szkoleniowym na drugim końcu Polski, tzn. na Mazurach. Jedynie, co zdążyłam zrobić to przygotować danie w domu, a już całą resztę robię na wyjeździe. Znowu użyłam przyprawy firmy NMR. Tym razem była to „Przyprawa do frutti di mare” –   http://nmr.com.pl/ Powiem Wam, że coraz bardziej te przyprawy zaczynają mnie zachwycać. Przede wszystkim są naturalne, bez dodatków jakichś wstrętnych konserwantów – a to przecież bardzo ważne! A do tego zestaw tej mieszanki świetnie pasuje do krewetek – wyczerpuje znakomicie moje zapotrzebowanie smakowe w tym wydaniu. Do swojej potrawy użyłam dużych i bardzo mięsistych krewetek i też Wam je polecam. Pięknie wyglądają, super smakują. Spróbujcie:)

Uwaga! Możecie jako odbiorcy mojego bloga skorzystać z super okazji: przy zamówieniu przypraw od producenta wystarczy wpisać w odpowiednim miejscu w koszyku kod i rabat naliczy się sam, jest to -10 % od wartości zamówienia. A kod rabatowy to: kulinarnaprzygoda. Korzystajcie 🙂

DSC_0894

Składniki:

  • 300 g (10-12 szt.) krewetek czerwonych argentyńskich
  • 1 czubata łyżka „ Przyprawa do frutti di mare”, której producentem jest firma NMR –  http://nmr.com.pl/
  • 100 g ryżu dzikiego
  • 3 łyżki pokrojonej pieczonej papryki (użyłam tej z domowej produkcji)
  • 4 łyżki wina ryżowego- sake (też domowego wyrobu)
  • 1 płaska łyżeczka soli, do krewetek i 2 łyżeczki do gotowania ryżu
  • 1 biała, średnia cebula
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy do smażenia

DSC_0881

DSC_0883

Sposób przygotowania:

Krewetki obrać z pancerzyków i wyjąć jelito, przekrawając wzdłuż ostrym nożem po wypukłej stronie krewetki ( na zdjęciu pokazałam jak).

DSC_0882 Krewetki posypać przyprawą „Frutti di mare” i solą. Odstawić na co najmniej godzinę.

DSC_0884W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie ryż (ten ryż gotuje się długo, bo aż pół godziny, więc weź to pod uwagę, planując posiłek).

DSC_0885Na patelni zrumienić na oliwie krewetki, trwa to zaledwie 3-5 minut z każdej strony (wysuszone krewetki nie są smaczne). Na koniec wlać sake i dusić 1 minutę, potrząsając patelnią. Krewetki zdjąć  z patelni. Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w ćwierć talarki cebulę, a po chwili paprykę.  Na talerz wyłożyć ryż, polać go sosem, a na to położyć krewetki i posypać natką.

DSC_0890

DSC_0894

Smacznegooo!:)

You may also like

2 komentarze

    1. Witam 🙂 Dzięki za opinię. Krewetki są pyszniusie, warto zatem spróbować. Karkóweczka też wygląda apetycznie. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge