Krem kasztanowy, wyborna kaczka, restauracja w „Hotelu Krasicki” i zamek w Lidzbarku Warmińskim…

Kolejny dzień przygód historyczno – kulinarnych 😊 Tym razem zamek biskupi z XIV wieku w Lidzbarku Warmińskim, jeden z  najcenniejszych zabytków  architektury gotyckiej w Polsce. A kulinarnie –  restauracja w „Hotelu Krasicki”, tuż obok zamku. Skusiła mnie zupa – krem z kasztanów i … to był dobry wybór. Niecodzienny, wysublimowany smak, ładnie podana potrawa i bardzo klimatyczne miejsce ( co widać na zdjęciach). A potem kaczka z pęczakiem i lekkim śmietanowym sosem i modra kapusta z żurawiną. Zręcznie dobrane smaki: wyrazisty smak mięsa z kaczki, delikatny, kremowy smak pęczaku z sosem migdałowym i kapusta, której smak wyrósł dzięki podkreśleniu przez dodatek żurawiny. Odczuwa się tu wyraźnie doświadczenie i kunszt szefa kuchni i twórcy przepisów.

DSC_0231
Ciężko było wybrać, ale kelnerka zachwalała kaczkę pieczoną…więc…

DSC_0215Kaczka podana z modrą kapustą z żurawiną i kremową kaszą pęczak w sosie migdałowym, do tego chrupiące bakalie…

DSC_0234Klimatyczna sala….DSC_0212Urokliwy stolik…

DSC_0220Zanim „przyjdzie jedzonko”….- zupa- krem z dyni, z prażonymi pestkami dyniowymi – bardzo dobra.

DSC_0224Zamek w całej krasie…

DSC_0189Piękny dziedziniec i krużganki.

DSC_0192Zabudowa przyzamkowa …

DSC_0191Ówczesna zastawa…

DSC_0202Cudne formy babkowe… chcę takie ! 😉

DSC_0204

DSC_0203

Zamek wart odwiedzenie, kuchnia warta spróbowania. 😉

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge