Korniszony – moje ulubione

Witajcie, witajcie 😊Sezon ogórkowy się na dobre zaczął, więc i ja przetwarzam, żeby zimą moja spiżarka była pełna 😊 Dziś proponuję ogórki w occie, które robię od wielu lat, ponieważ wszystkim smakują. Są twardziutkie o  super zbalansowanym smaku cukru, soli i octu. A przepis szczególnie dedykuję  Karolinie (vel Grawa 😉 )-  koleżance mojej córki.

DSC_0374

Składniki:

  • małe, świeże, jędrne ogórki
  • 3-4 marchewki
  • gorczyca
  • cebula
  • czosnek

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
  • 5 liści laurowych

Sposób przygotowania:

Nie podaję tu w składnikach dokładnej ilości, ale w sposobie robienia wszystko wyjdzie. Więc wszystko dostosujecie do ilości posiadanych ogórków. Jeśli zalewy zabraknie to po prostu ugotujecie np. pół kolejnej porcji. No więc do dzieła: ogórki najlepiej jak będą świeżo zerwane, a gdy mają 2-3 dni należy je na godzinkę namoczyć w zimnej wodzie, żeby odzyskały swoją jędrność. Do ogórków octowych używam słoików od tzw. większych „dżemówek”, poprzez takie o pojemności 450 -600 ml, a maksymalnie takie kompotowe – 0,9 l. Wolę te mniejsze, bo są wygodniejsze w użyciu. Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki gorczycy i 1-1,5 ząbki czosnku. Ząbki kroję na 2-3 kawałki – bo wtedy lepiej oddają swój smak. W słoikach poukładać ogórki, dodając w trakcie po „ósemce” cebuli i po dwa słupki marchewki pokrojonej na 4-6 kawałków.

DSC_0332W garnku zagotować składniki zalewy i napełnić lekko przestudzoną, słoiki. Pasteryzować TYLKO 5 min! – będą wtedy twardziutkie i pyszne. Po zagotowaniu słoików wyjmuję je na ściereczkę i studzę postawione wieczkiem do dołu – wtedy jestem pewna na 100 %, że wszystkie się zamknęły.

DSC_0373

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge