Koreczki ze świeżym smakiem ogórka.

Kolejna propozycja do menu imprezowego, karnawałowego.  Super świeżutkie koreczki z chleba tostowego, masła koperkowego i świeżego ogórka. I znów pochwała dla prostoty i zaczarowanego w niej smaku 😉 Czasami tylko trzeba go odnaleźć… Chcę Was tego nauczyć…;)

dsc_0319

Składniki:

  • 2/3 średniego długiego ogórka
  • 1 garść świeżego kopru
  • 3 – 4 łyżki masła
  • ½ łyżeczka soli do masła
  • 1 łyżeczka soli do ogórka
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

dsc_0314

Sposób przygotowania:

Ogórka umyć i pokroić w cieniutkie plasterki, posolić i odstawić na kilkanaście minut, żeby sól wyciągnęła wodę.

dsc_0316Osuszyć ogórka między płatami ręcznika papierowego.

dsc_0317Miękkie masło wymieszać z solą i koperkiem.

dsc_0315Kromki chleba tostowego posmarować koperkowym masłem i obłożyć szczelnie ogórkiem.

dsc_0318Na kanapkę położyć drugą kromkę chleba posmarowaną od dołu i od góry i znów położyć ogórka, Przykryć kolejną kromka posmarowana masłem od dołu. Okroić brzegi chleba tostowego ze skórki. Pokroić kromki na 9 części, czyli 3 w poprzek i 3 wzdłuż. Nadziać na patyczki do szaszłyka, ułożyć na talerzu i posypać czarnym pieprzem. Cudowne na zimno.

dsc_0321

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

  1. Dobrze, ze nie slychac jak przełykam śline, bo smiechu byłoby po pachy. Lece jutro do sklepu po ogórki, mam nadzieję, że będą, bo u mnie problemy z zaopatrzeniem akurat 😀

    1. To dobry objaw, kiedy się ślinkę przełyka;) O to właśnie chodzi, apetyt ma rosnąć, rosnąć i się spełniać:)Mam nadzieję,że problemy z zaopatrzeniem są tylko przejściowe i ogórasy będą. Pozdrawiam 🙂 i Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge